ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 199 Kč
skladem
naše cena 79 Kč
skladem
naše cena 129 Kč
skladem

» Cizrna
Cizrna

Cizrna (Cicer) patří mezi bobovité rostliny, které se nacházejí po celém světě. Luštěniny patří mezi nejdůležitější zemědělské rostliny, už odpradávna se používají jako náhrada masa. Jedná se o luštěninu příbuznou hrachu, cizrnu můžete tedy znát i pod názvem římský hrách, je však větší a chutnější než hrách.

Proč konzumovat cizrnu

Cizrna je velmi vhodnou potravinou pro lidi žijící v současném uspěchané době. Pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu.

Cizrna obsahuje vysoce kvalitní tuky, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Cizrna neobsahuje žádný cholesterol. Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny dá předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu. Vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev. Cizrna se doporučuje zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí. Cizrna je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy.

Chana Dal Chutney recept

Chana Dal chutney je jižní indický chutney / Pachadi. Užijte si originální recept Chana dal chutney.
Ingredience pro Chana dal chutney:

1/2 šálku Chana dal
1/2 šálku čerstvý kokos, strouhané
2 celá zelená chilli, sekané
1 polévková lžíce strouhaného zázvoru
1/2 t-lžíce urad dal (Black gram dal)
1/2 t-lžíce hořčice semena
10-15 listy kari
2 t-lžíce Ghí maslo na vaření
sůl podle chuti

Jak udělat Chana Dal chutney:

Vezměte si středně velkého pánev a 1 lžíce Ghí . Přidat, Chana Dal, zázvor a zelené chilli papričky . Smažte na mírném ohni dokud Chana Dal dostane zlatožluté. Poté, nechte chana dal směs vychladnout.
Potom k Chana Dal směsi přidat sůl a kokos , rozemelit, aby se vytvořilo jemná pasta.
Potom dat Ghí maslo na pánev, přidat urid Dal a hořčici a varit na niykem ohni. Na konce přidat karí listy.
K tento směsi přidat Chana Dal a vařít 3-4 minut. Dobře promíchat.
Chana dal chutney je připraven .
Podáváme Chana Dal chutney s Chappati.

Cizrna s kuřecím masem na kari

1 - 2 ks cibule
1 balíček cizrna
3 ks kuřecí prsní řízek
podle chuti sůl, kari
podle potřeby olej

Cizrnu uvaříme doměkka.

Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme na drobnější nudličky nakrájená kuřecí prsa, osolíme, přidáme kari a orestujeme.

Následně přidáme uvařenou cizrnu a ještě chvíli mícháme na pánvi, aby se chutě propojily.

Cizrnu s kuřecím masem na kari rozdělíme na nahřáté talíře a podáváme jako hlavní chod.

Cizrna se zeleninou a masem

Příprava cizrny: Cizrnu namočíme asi na 10 hodin do studené vody. Potom vodu slijeme a vyměníme za čerstvou. Vaříme asi 1 hodinu doměkka. Teprve nakonec cizrnu osolíme, slijeme a odložíme stranou.

Příprava masa: Zadní hovězí maso očistíme a nakrájíme na kostky, které osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Čtyři stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme maso, prolisovaný česnek a sladkou papriku. Vše krátce orestujeme, podlijeme vývarem a udusíme doměkka.

Příprava zeleniny: Cuketu omyjeme, podélně rozřízneme a nakrájíme na plátky. Omytá rajčata nakrájíme na kostky. Dva stroužky česneku sloupneme a nakrájíme na plátky. Papriku omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostky. Na oleji orestujeme plátky česneku, vložíme zeleninu, osolíme a podusíme. Zelenina má být měkká nikoliv rozvařená.

K hotovému masu se šťávou vmícháme okapanou cizrnu a řádně prohřejeme. Nakonec přidáme měkkou zeleninu, podle potřeby dochutíme a promícháme s usekanou petrželkou.

Cizrnu s dušeným hovězím masem a zeleninou servírujeme v mističkách nebo hlubších talířích a podáváme s pečivem.

Chana Dal (cizrnové kari)

POTREBNÉ PŘÍSADY
400 g suchého anebo 800 g konzervovaného cizrny,1 velká cibule, 3 strúčiky cesneku,  kúsok zázvoru, 3 paradajky, kokosové mleko , koreniny: rímsky kmín , kurkuma, chilli, mletý koriander, garam masala, chana masala.

POSTUP PŘÍPRAVY

Namočíme cizrnu. Varíme na mirnem ohni domekka asi hodinu. Jetli na vareni nemáte čas, použite konzervovanou cizrnu.

Nakrájame si cibule,osmažime, přidame cesnek a zázvor .
Na masle Ghí smažime 1 ČL celého kmína.
Přidáme nakrájenou cibule, zázvorový-česnekovou směs a dosmažíme tak, aby cibule úplně zmekkla.
Přidame lžičku kurkumy, 1/4 až 1/2 lžičky chilli , 1 lžičku koriandru, 1 lžička soli, trochu římského kmínu
Pár vteřin opékáme.
Přidáme nakrájená rajčata, přikryjeme a vaříme asi 10 min, dokud se rajčata nerozvaří na kaši (občas promícháme, aby to neprihorelo). V této fázi ještě netřeba podlévat vodou, neboť rajčata pustí vlastní šťávu.
Přidáme tedy cizrna, 1 lžičku garam masáľe, pokud máte i Chana masáľe, tak také 1 lžičku. Podlijeme asi 3 dl vody (tak aby byl cizrna celý zalitý) nebo jednu asi 2,5 dl plechovku kokosového mléka. Pokud přidáme mléko, bude šťáva hustší a tehdy dolévat ještě troška vody na zředění. Promícháme a pod pokličkou za občasného promíchání vaříme asi 10 min. Tady už jde hlavně o to, aby se jednotlivé chutě dobře propojili.
Hotovo. Pokud je třeba, můžete ještě dochutit solí a posypat čerstvým nasekaným koriandrem . Papam to buď s basmati rýží nebo měkkým pita plackami.


Skvělá cizrnová polévka
Ingredience
1 stroužek česnek
4 hrstě mražená zelenina s kukuři
4 hrstě cizrna
špetek sůl
1 l zeleninový vývar
1/2 ks cibule
2 lžíce olej
4 kuličky celý černý pepř
2 lžíce hladká mouka
1 lžička majoránka
Postup přípravy receptu
Cizrnu namočíme přes noc do vody (alespoň na 10 hodin), poté ji uvaříme v jiné vodě doměkka (cca 1 hodinu).
Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku s prolisovaným česnekem a zaprášíme hladkou moukou. Přisypeme zeleninu, cizrnu a zalijeme teplým vývarem. Polévku dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Necháme asi 30 minut vařit na mírném ohni.
Poté cizrnovou polévku rozdělíme na dvě poloviny a jednu z nich rozmixujeme. Smícháme zpět dohromady.
Takto připravenou cizrnovou polévku můžeme podávat.


Arabský hummus
Ingredience

2 stroužky česnek
mleté chilli koření
sekaná petrželka
250 g sterilovaná cizrna
mletý černý pepř, sůl
2 lžíce extra panenský olivový olej
3 lžíce citronová šťáva

Postup přípravy receptu

Na pánvi lehce osmahneme nasekaný česnek. Jakmile začne vonět přesuneme ho do kuchyňského robotu a společně s cizrnou rozmixujeme nahladko. Nakonec přilijeme citronovou šťávu, olej a promícháme. Hotový hummus okořeníme podle chuti a ozdobíme nasekanou petrželkou. Při podávání na každou porci hummusu nalijeme trochu oleje. Arabský hummus servírujeme s chlebem pita, či se slanými krekry.


Pikantní žampionová směs s cizrnou
Ingredience

2 ks cibule
400 g sterilovaná cizrna
4 stroužky česnek
2 dl bílé víno
1 ks žlutá paprika
250 g žampiony
2 lžíce rajský protlak
1 ks červená paprika
podle chuti drcený kmín,sůl
1 lžička mleté chilli koření
cukr
podle potřeby olej
Postup přípravy receptu

Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Česnek sloupneme a prolisujeme. Papriky omyjeme,
zbavíme jádřinců a nakrájíme na středně velké kousky. Cizrnu scedíme a nálev uchováme.
Na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli. Potom přidáme papriky,
houby a prolisovaný česnek. Vše za stálého míchání restujeme asi 5 minut.
Směs osolíme, ochutíme chilli kořením a drceným kmínem. Vmícháme rajský protlak,
podlijeme vínem a nálevem z cizrny. Podle chuti přisladíme a dusíme pod pokličkou
asi 20 minut. Nakonec do pokrmu vmícháme okapanou cizrnu, kterou krátce prohřejeme.
Pikantní žampionovou směs s cizrnou podáváme ke grilovaným masům nebo jako samostatný pokrm s pečivem.


Zeleninová musaka
Ingredience
30 g rajčatový protlak
450 g lilek
olej
400 g rajče
50 g tvrdý sýr
1 ks cibule
250 g žampiony
3 ks vejce
400 g sterilovaná cizrna
3 dl bílý jogurt
200 g čočka
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
tymián
bobkový list
petrželka
bazalka
česnek
rozmarýn
majoránka

Postup přípravy receptu
Nakrájený lilek osolíme, dáme do cedníku, zatížíme a počkáme, až pustí šťávu.
Mezitím na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme čočku, cizrnu, nakrájené žampiony, sekaná rajčata, rajský protlak, bobkový list, nasekané bylinky (rozmarýn, majoránku, bazalku, tymián a petrželka) a vývar. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a za stálého míchání dusíme asi 20 minut.
Lilek osušíme a osmažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.
Do vymazané zapékací misky klademe střídavě kolečka osmaženého lilku s podušenou směsí a nakonec vše zalijeme vejci rozšlehanými s jogurtem, solí a pepřem. Zeleninovou musaku pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Několik minut před koncem pečení musaku posypeme strouhaným sýrem.
Hotovou zeleninovou musaku ihned podáváme.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ