ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 59 Kč
skladem
naše cena 239 Kč
skladem
naše cena 359 Kč
skladem

» Kuskus
Kuskus - Couscous

Kuřecí špalíčky s kuskusem

Kuřecí stehýnka omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Česnek oloupeme a rozdrtíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky, Černé houby namočíme. Až zdvojnásobí svůj objem, jemně je nakrájíme.
V míse smícháme olej s jogurtem, vývarem a poloviční dávkou rozdrceného česneku. Přidáme 4 lžíce syrového kuskusu, vložíme stehýnka, promícháme a necháme 1 hodinu odležet.
Potom stehýnka přendáme do pekáčku, vložíme do trouby a pečeme za občasného podlévání dorůžova.
Příloha: Na oleji zpěníme cibulku, zbývající česnek, vsypeme kuskus a ochutíme solí a špetkou šafránu a vše chvíli restujeme. Potom přilijeme vývar nebo vodu a povaříme podle návodu na přípravu kuskusu. Do hotového pokrmu nakonec vmícháme černé houby.
Pečené kuřecí špalíčky podáváme s ochuceným kuskusem a čerstvou zeleninou.

Kuřecí nugetky s kuskusem

Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Maso omyjeme a pokrájíme na nudličky.
V pánvi rozehřejeme olej, na něm orestujeme cibuli s česnekem a orestujeme také maso. Maso ochutíme kořením a solí, přidáme zeleninovou směs a promícháme. Společně dusíme doměkka.
Do hrnce nasypeme kuskus, zalijeme horkou vodou a necháme změknout pod pokličkou. Když je kuskus měkký, scedíme ho a přidáme do pánve.
Kuřecí nugetky s kuskusem promícháme a ještě dvě minuty společně podusíme. Můžeme podávat.

Špenátová polévka s kuskusem

Mražený špenát necháme povolit a potom ho nakrájíme nerezovým nožem na plátky. Česnek oloupeme a utřeme se solí a pepřem. Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Smetanu ušleháme.
Vodu přivedeme k varu, přidáme kostky slepičího bujónu (vegetariáni nahradí bujónem zeleninovým) a nakrájený špenát. Krátce povaříme a odstavíme z tepla. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme. Ochutíme ji utřeným česnekem a vmícháme připravený kuskus.
Polévku podáváme teplou s miskou ušlehané smetany, kterou si každý stolovník podle chuti přidává sám. Šlehačku lze nahradit lehkou zakysanou smetanou.

Salát z kuskusu a zeleniny

Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a jemně usekáme. Chilli papričky zbavíme jadérek a nakrájíme nadrobno. Rajčata očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Petrželku a mátu jemně usekáme. 3 lžíce oleje promícháme se 3 lžícemi citronové šťávy.
Na oleji necháme krátce zpěnit cibulku, česnek a pokrájené chilli papričky. Potom vše zalijeme vývarem, přivedeme k varu a zasypeme kuskusem. Směs zakryjeme policí a odstavíme z tepla. Uvařený kuskus necháme zcela vychladnout.
Studený kuskus vložíme do mísy, přidáme nakrájená rajčata, usekané bylinky, olejovou zálivku a podle chuti sůl. Směs promícháme a nakonec vmícháme i směs listových salátů.
Salát z kuskusu a zeleniny s bylinkami podáváme jako předkrm nebo samostatně jako lehkou večeři.

Kuskus s masovou směsí

Nejdříve připravíme kuskus. Do hrnce nasypeme kuskus, zalijeme horkou vodou a necháme změknout pod pokličkou. Když je kuskus měkký, scedíme ho a přidáme do pánve
Kuřecí plátek omyjeme, osušíme naklepeme a nakrájíme na kostičky. Játra očistíme, omyjeme a osušená, nakrájíme na tenké nudličky. Kapii omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Cibuli sloupneme a nakrájíme na proužky. Řapíkatý celer omyjeme a nakrájíme na kroužky. Konzervované fazole necháme okapat. Kořínek kurkumy a čerstvý zázvor očistíme a nastrouháme. Chilli papričku zbavíme jadérek a jemně usekáme.
Na větším množství oleje prudce orestujeme kuřecí maso a játra. Přidáme kapii, celer, cibuli, česnek, kurkumu, zázvor, chilli papričku a za stálého míchání směs restujeme, dokud zelenina nezkřehne.
Nakonec přidáme okapané fazole, podle potřeby opepříme a osolíme, případně podlijeme několika lžícemi vývaru a vmícháme kuskus.
Kuskus s pikantní směsí jater, kuřecího masa a zeleniny podáváme horký, ozdobený bylinkami.

Marinová kuřecí prsa s kuskusem

Kuřecí prsa omyjeme, odblaníme a lehce naklepeme.
Připravíme si marinádu, do které budeme maso nakládat. Česnek oloupeme a prolisujeme. Do mísy dáme hořčici, olej, kari koření, česnek a důkladně promícháme. Připravenou marinádou potřeme kuřecí maso, které necháme v lednici do druhého dne odležet.
Další den maso osolíme a opečeme ze všech stran v pánvi na oleji dozlatova.
Jako přílohu podáváme uvařený kuskus podle návodu.
Základní příprava kuskusu
Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2 (2 díly vody na 1 díl kuskusu). Po zalití nechte cca 10 – 15 minut stát, pročechrejte vidličkou, a buď přímo servírujeme jako přílohu, náplň nebo ho můžete různě dochutit.

Kuskus Casablanca

1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkve, 1/4 celeru, 1 tofu, 200 g vařené cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry, houby, pálivá paprika, hrst sekaných vlašských ořechů, sůl
Na pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli pokrájenou na kolečka, mrkev a celer pokrájené na plátky, houby, ořechy. Přidejte ostatní ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste půl hodiny. Směs pak podávejte s kuskusem připraveným podle základního receptu.

Kuskus salát

celozrnný kuskus, cizrna, okurka, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej
Kuskus připravte podle základního receptu, smíchejte ho s uvařenou cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem a nechte hodnu odležet.
Kuskus se zeleninou 250 g celozrnného kuskusu, 100 g uvařené cizrny, 200 g seitanu, 3 nakrájené cibule, 2 papriky, 2 cukety, 1 lilek, 2 rajčata, 2 mrkve, 4 petrželové natě, 3 utřené stroužky česneku, pepř, curry, kmín, bobkový list, tymián, olivový olej, sójová omáčka,  sůl
Kuskus připravte podle základního receptu, očištěnou zeleninu pokrájejte na velké kousky. Cibuli a mrkev osmahněte na olivovém oleji a přidejte vodu, petrželku a koření, deset minut duste, pak přidejte papriku a lilek a o něco později také cukety a rajčata. Mezitím opečte kousky seitanu na troše oleje a ochuťte sójovou omáčkou, přidejte cizrnu a chvíli duste. Servírujte s kuskusem.

Kuskus s rajčaty a jogurtem

1 kg rajčat, 1/4 celeru, petržel, 2 cibule, olivový olej, sůl, 2 lžíce rozinek, 350 ml vývaru, 250 g kuskusu, pepř, římský kmín, 2 lžíce sekané petrželky, 3 vejce, 200 g zakysané smetany, 300 g jogurtu, lžíci sekaného koriandru, 2 lžíce citronové šťávy.
Celer a petržel oloupeme, pokrájíme na kostičky, cibuli posekáme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zeleninu, rozinky, osmahneme, přilijeme vývar a uvedeme do varu. Vmícháme kuskus, osolíme, opepříme a okořeníme kmínem, pak odstavíme z plotny a kuskus necháme bobtnat 10 minut. Mezitím spaříme a oloupeme 500 g rajčat, rozčtvrtíme, zbavíme semen, nakrájíme na kostky a s petrželkou vmícháme do kuskusu. Žloutky smícháme se smetanou, bílky ušleháme dotuha a obojí vmícháme do kuskusu. Kuskus naplníme do vymazané zapékací formy, zbylými pokrájenými rajčaty kuskus obložíme a vše zapečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Smícháme jogurt, koriandr, citron, sůl a pepř a omáčku podáváme zvlášť.

Kuskus s kozím sýrem

400g kuskusu, 12 cherry rajčátek, čerstvá bazalka, polévkové koření, sůl, pepř, olivový olej, 150 měkkého kozího sýru.
Kuskus připravíme podle základního receptu, pak ho smícháme s posekanými rajčátky, s nakrájenou bazalkou, kořením, olivovým olejem a sýrem. Směsí vyplníme zapékací formu a necháme v troubě půl hodiny zapéct na 200 stupňů.

Kuskus se zeleninovou salsou

kuskus, pórek, lilek, cuketa, mrkev, rajčatovou omáčku
Pórek osmahneme na oleji, pak přidáme nakrájený lilek, cuketu, mrkev a všechno smažíme za podlití vodou do změknutí. Poté zalijeme směs rajčatovou omáčkou, přidáme sůl, pepř a rozmarýn. Kuskus připravíme podle návodu a pak ho přelijeme hotovou salsou.

Mleté závitky s kuskusem

Kuskus uvaříme podle návodu na obalu. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a krátce orestujeme na jedné lžíci oleje.
V míse promícháme obě masa se zakysanou smetanou, vejcem, vychladlým uvařeným kuskusem, orestovanou cibulkou s česnekem, sýrem a solamylem. Směs podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme oreganem. Vše řádně prohněteme a necháme asi 30 minut odležet.
Z masové směsi tvoříme pomocí lžíce středně velké šišky, které omotáme plátkem anglické slaniny a zvolna usmažíme z obou stran dorůžova.
Mleté závitky s kuskusem podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Jsou dobré i zastudena s hořčicí, cibulí a pečivem.

Zeleninová polévka s kuskusem

3 lžíce čerstvý koriandr, 60 g pastiňák, 3 lžíce olivový olej, 100 gceler, 1,3 l bujon s bylinkami a olivovým olejem, 100 g kuskus, 150 g cibule,1 lžičkamletá sladká paprika, 1 balíček mražený hrášek s baby karotkou, 1 ks červená paprika, 100 g mrkev, podle chuti sůl chilli kořen.
Nejdříve si připravíme bujon s bylinkami a olivovým olejem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Červenou papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na proužky. Několik proužků odložíme stranou na ozdobu kuskusu. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. Koriandr omyjeme a usekáme. Kuskus připravíme podle návodu na obalu.
Na oleji necháme zpěnit cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a proužky papriky. Vše orestujeme a za stálého míchání přidáme mletou sladkou papriku a chilli koření. Zalijeme bylinkovým vývarem a zvolna vaříme doměkka. Potom směs rozmixujeme, přivedeme k varu a přidáme hrášek s baby karotkou. Zvolna povaříme 5 - 7 minut, podle potřeby osolíme a zasypeme čerstvým usekaným koriandrem.
Zeleninovou polévku podáváme v miskách a zvlášť servírujeme vařený kuskus, který ozdobíme proužkem papriky a sekaným koriandrem.

Celozrnný kuskus se zeleninou a sýrem

Ingredience
2 ks barevná paprika, 1,5 lžíce ocet, 150 g eidam (45%), 200 g celozrnný kuskus, 1 lžíce olivový olej, 1/2 ks okurek, 1/2 - 1 lžičky koření na kuskus, 1/2 kostky zeleninový bujón
Postup přípravy receptu
Celozrnný kuskus vsypeme do misky a zasypeme půlkou rozdrobeného bujónu. Podle návodu zalijeme horkou vodou, přidáme lžíci olivového oleje a přikryjeme pokličkou. Necháme stát a nabobtnat po dobu asi 15 minut.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Eidam (vcelku) rozkrájíme na kostky. Zeleninu promícháme s umeoctem.
K hotovému kuskusu přimícháme zeleninu, koření na kuskus a nakonec sýr.
Celozrnný kuskus se zeleninou a sýrem podáváme jako teplý i studený hlavní chod.

Krabí rýžový salát

Ingredience
1/4 ks červená paprika, 1/4 ks zelená paprika, 1/2 konzervy sterilovaná kukuřice, 1/2 balíčku krabí tyčinky, 1 miska jasmínová rýže, 2 misky voda. Podle chuti koření na kuskus, mletá sladká paprika, olivový olej, sůl.
Rýži propereme ve studené vodě, dokud voda není čirá. Hrnec vymažeme olivovým olejem, vsypeme rýži, lžičku soli a zalijeme vodou. Pod pokličkou necháme vodu vydusit, rýže je měkká asi během 15 minut. Můžeme přidat i lžičku koření na kuskus, pokud máme.
Mezitím krabí tyčinky prohřejeme ve vodě nebo je necháme rozmrazit v mikrovlnné troubě. Pak je rozkrájíme na kolečka. Papriky očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Sterilovanou kukuřici slijeme. Vše společně promícháme.
Rýži vsypeme do misky, přidáme zeleninu a dochutíme solí a lžičkou mleté sladké papriky. Podle chuti můžeme koření přidat i více.
Krabí rýžový salát podáváme teplý i studený, můžeme jej před podáváním ještě posypat strouhaným sýrem.

Letní polévka

Předem si spaříme a připravíme kuskus.
Rajčata trochu nařízneme, aby se nám lépe loupala a spaříme je vroucí vodou. Očistíme papriku. Je lepší, když je trochu pálivá, a oloupeme cibuli. Z vody vyndáme a oloupeme rajčata. Vše nakrájíme na kousky a vložíme do mixéru. Zalijeme vodou a rozmixujeme. Pokud máme menší mixér, rozdělíme ingredience na více částí a pak společně promícháme.
Letní polévku rozdělíme na talíře a ještě ji můžeme ozdobit rajčátkem, petrželkou a přidáme podle chuti kuskus. Letní polévka je osvěžující a rychlá.

Pomazánka z pečeného krůtího masa

2 lžíce kuskus, 300 g pečené krůtí maso, 5 ks kyselé okurky, 2 lžíce worchestrová omáčka, 3 stroužky česnek, 100 ml majonéza, 1 lžička strouhaný čerstvý zázvor, 2 kelímky bílý jogurt na ozdobu čerstvá paprika, plněné zelené olivy podle chuti červená chilli paprička, mletý černý pepř, sůl
Krůtí pečené maso zbavíme kůže. Vložíme do kastrolu, posypeme kuskusem, podle potřeby zalijeme vývarem, podusíme a necháme kuskus nabobtnat. Vychladlou směs umeleme nebo rozmixujeme.
Čerstvý zázvor a česnek oloupeme a nastrouháme najemno. Kyselé okurky necháme okapat a také nastrouháme najemno. Chilli papričku zbavíme jadérek a jemně usekáme.
Do mletého masa s kuskusem vmícháme jogurt, majonézu, zázvor, česnek, worchestrovou omáčku a chilli papričku. Podle chuti přisolíme a opepříme. Necháme v chladu rozležet.
Plátky veky nebo opečeného toastového chleba potřeme pomazánkou a zdobíme čerstvou paprikou a olivami. Chlebíčky s pomazánkou z pečeného krůtího masa podáváme jako pohoštění při slavnostních příležitostech

Kuskus s mrkví a kukuřicí

Kuskus připravíme podle návodu a necháme nabobtnat. Cibuli a mrkev oloupeme. Cibuli nasekáme najemno, mrkev nastrouháme na nudličky. Sterilovanou kukuřici scedíme. Můžeme použít i mraženou. Tu opláchneme a necháme okapat.
Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme cibuli. Přidáme mrkev a kukuřici. Směs ochutíme solí, pepřem a kořením grilovaná zelenina. Pokud pokrm připravujeme pro děti, nesolíme jej ani nekořeníme. Zeleninu necháme orestovat.
Restovanou zeleninovou směs smícháme s uvařeným kuskusem a je hotovo.
Kuskus s mrkví a kukuřicí podáváme se zeleninovým salátem.

Kuskus po česku

0,5 kg kuskus, 4 ks kuřecí stehno podle chuti petržel, arabské koření, celer, mrkev
Zeleninu si očistíme. Nakrájíme si na špalíčky celer, mrkev a petržel. Může být i česnek podle chuti.
Na tuku zeleninu orestujeme. Přidáme sůl, nejlepší je arabské koření, ale pokud není, tak třeba orientální a trošku grilovacího. Zeleninu vyjmeme a orestujeme v tom samém tuku kuřecí stehna a podlijeme vodou. Kdo má rád ostřejší, tak přidá chilli omáčku. Nejlepší a dobrá chuťově je od vietnamců. Prodává se ve velkém balení ale nemá chybu, jen je opravdu pikantní.
Kuskus nasypeme do kovového cedníku a dáme na hrnec s masem a zeleninou. Přiklopíme alobalem a poklicí, ať pára neuniká, a dusíme, až je kuskus měkký. Přejde do něj vůně i chuť z masa. Přidávám malinko kari jen na obarvení nebo kurkumu do směsi, ne na kuskus.
Kuskus po česku ihned podáváme.

Kuskus s hráškem

Celozrnný kuskus vsypeme do větší mísy. Vodu přivedeme k varu, vlijeme do hrnečku a rozdrobíme v ní zhruba půl kostky bujónu. Kuskus přelijeme vodou, přikryjeme a necháme 10 - 15 minut bobtnat.
Ke kuskusu přidáme plátek másla, trochu olivového oleje a přiliijeme sterilovaný hrášek i s trochou nálevu. Okořeníme směsí koření "na rýži", oreganem a podle chuti osolíme.
Kuskus s hráškem podáváme přesypaný strouhaným sýrem. Můžeme podávat jako studený hlavní chod nebo prohřát v mikrovlnné troubě.

Žampiony plněné kuskusem

Ingredience
1 svazek petrželka,1 dl kuřecí nebo zeleninový vývar, 150 g kuskus, 3 ks šalotka, 2 lžíce olivový olej, 2 díl česnek, 2 lžíce čerstvá nasekaná bazalka, 100 g strouhaný parmazán, 12 ks středně velké žampiony, 1 šálek bílé víno, 100 g nasekané vlašské ořechy, 1 lžíce sójová omáčka
Předehřejeme troubu. Na pečící papír rozprostřeme ořechy a opékáme asi 5 minut, až lehce zhnědnou.
Žampiony očistíme a oddělíme nožičky od kloboučků. Podle potřeby nakrájíme, kloboučky necháme celé.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme sójovou omáčku, víno, a žampiony a přikryté dusíme asi 10 minut. Poté žampiony vyjmeme tak, aby tekutina odkapala zpět do pánve. Omáčku si necháme.
Kuskus uvaříme ve vývaru či vodě, pod pokličkou asi 2 minuty. Pak jej sundáme ze zdroje tepla a necháme 10 minut přikryté stát. Vodu/vývar by měl kuskus absorbovat. Poté nasypeme kuskus do pánve s omáčkou ze žampionů, přikryjeme a vaříme, dokud se tekutina neztratí. Pak jej smícháme s ořechy, bylinkami, nožičkami ze žampionů a parmazánem.
Lehce osolíme a opepříme kloboučky žampionů. Naplníme je směsí s kuskusem.
Žampiony plněné kuskusem pečeme asi 10 minut v troubě, až náplň na vršku lehce zhnědne.

Kuskus alá rizoto

Ingredience
1 - 2 ks bílá paprika, 1 ks petržel, 2 ks cibule, 150 ml bílé víno, 4 porce kuskus, 3 - 4 ks mrkev, 500 g kuřecí maso, 1/2 kostky vývar z masoxu, 1/2 ks celer Marináda 4 - 5 lžic olivový olej, 1/2 balíčku koření gyros, 3 - 4 stroužků česnek podle chuti, 100 - 150 g eidam 30%
Maso pokud možno několik hodin předem naložíme, ideálně přes noc. Maso nakrájené na kousky naložíme do směsi olivového oleje, česneku a koření. Můžete si udělat i vlastní podle chuti. Maso dáme do lednice uležet.
Druhý den zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme dozlatova cibuli. Přidáme naložené maso, které zprudka smažíme, aby se zatáhlo. Vsypeme zeleninu, krátce orestujeme a zalijeme vodou tak, aby bylo vše jemně ponořené. Směs dusíme doměkka.
Zatím si připravíme kuskus podle návodu na obalu pro 4 osoby a přidáme k němu masox.
Když je zelenina ve směsi měkčí, přidáme bílé víno a dusíme doměkka. Až je maso hotové a zelenina měkká, přidáme hotový kuskus. Ten do sebe vtáhne přebytečnou šťávu. Kuskus alá rizoto odstavíme z ohně a vmícháme do něj nastrouhaný sýr. Zakryjeme poklicí a necháme rozpustit.
Kuskus alá rizoto ihned podáváme. Jednotlivé porce kuskusu můžeme posypat sýrem a čerstvými bylinkami.