Úvod »Sirupy, melasy» Tamarindový sirup
Sirup z indické stromové datle (tamarindu) - 600ml
Tamarind je to kysele chutnající ovoce velkého tropického stromu pocházejícího z Indie. Má tvar velké široké fazole s výrazně hnědou schránkou, ve které jsou ukryty tmavá semena v hnědé dužině. Tamarindový sirup hodně se využívá k přípravě v orientálních receptech . Sirup pak používáme do koktejlů, dezertů a ovocných salátů.
Rýže s čočkou a tamarindem, nejoblíbenější nepálské jídlo
Potřebujeme:
0,75 l vody
200 g červené čočky
lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
lžičku nakrájené čerstvé zelené papričky čili
půl lžičky semínek černé hořčice
půl lžičky směsi garam masala,
několik lž.tamarindového sirupu či pastu
sůl
cukr
olej
čerstvé lístky koriandru nebo sušené
500 g rýže
Jak na to
Do vařící vody přidáme červenou čočku a vaříme na mírném plameni, až změkne. Mezitím dáme dusit rýži.
Do vařené čočky přidáme nastrouhaný zázvor, čili papriky nakrájené na kolečka, sůl, cukr a tamarindový sirup nebo pasta, promícháme a chvilku povaříme.
Na malé pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme hořčičná semínka a v okamžiku, kdy semínka začnou pukat, pánvičku odstavíme a osmahnutou hořčici přidáme do směsi s čočkou.
Okořeníme kořením garam masala, zakryjeme a necháme chvilku odstát, aby se chuť rozležela.
Podáváme s rýží zdobené nakrájenými lístky koriandru.