Úvod »Ovoce a zelenina» Okra čerstvá


        

Okra čerstvá

bamya, gumbo z Indie

novinka

skladem

 

Číslo produktu: 425
Výrobce: Indie
Parametr 1: 100 g
naše cena:
25 Kč ( Nejsme plátci DPH )
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

V Sýrii, Tunisku, Egyptě, Řecku, Íránu, Iráku, Jordánsku, Libanonu, Turecku, Jemenu a dalších částech východního Středomoří, včetně Kypru a Izraele, se okra běžně používá v dušených pokrmech (přípravou podobných českému guláši) se zeleninou a masem. Tato zelenina je také velmi oblíbená v západní Asii, severní Indii a Pákistánu. V Karibiku se okra podává ve formě polévky, často s rybou.

A tak si tuto poživatinu rádi zařadíme do jídelníčku, protože okra obsahuje velké množství látek s příznivými účinky na zažívací trakt. Sklizené tobolky mají malou energetickou hodnotu, tedy se hodí pro redukční diety.

Obsah důležitých látek: 3 % bílkovin, 7 % tuků, asi 1% minerálních látek a až 30mg % vitaminu C.

Tipy na přípravu okry

Okra s olejem a tomatovou omáčkou

Suroviny: 500 g čerstvé (případně konzervované) okry, 4–5 zralých rajčat, 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 4 prolisované stroužky česneku, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 brambora pokrájená na plátky, šťáva z poloviny citrónu, feferonka, olivový olej, nadrobno nakrájená nať hladké petrželky nebo kudrnky, cca 250 ml vody, sůl, pepř.

Postup přípravy receptu:

Čerstvou okru dobře omyjeme, očistíme – tenkým řezem odkrojíme tvrdší část kolem stopky, okru tak povrchově seřízneme do špičky jako tužku.

Na 2 polévkové lžíce olivového oleje opečeme cibuli, přidáme prolisovaný česnek. Cibule ani česnek nesmí zhnědnout. Přidáme oloupaná, na hrubém struhadle propasírovaná rajčata, rajčatový protlak, citrónovou šťávu, pepř, sůl a podlijeme vodou. Dobře promícháme, poté lehce vmícháme okru a na povrch položíme tenké plátky brambory. Dále už nemícháme, aby se okra nerozmělnila, v případě potřeby jen krouživě pohybujeme celým hrncem.

Vaříme pod pokličkou na mírném ohni tak dlouho, až se šťáva zahustí a okra je měkká – podle velikosti cca 15 min. Ke konci přidáme petrželovou nať, 2 polévkové lžíce oleje a dochutíme solí. Podáváme teplé, s chlebem.

Okra na kari

Suroviny: 500 g mletého masa, 1 cibule, 600 g okry, 6 rajčat, 2 lžičky oleje, 4 lžičky kari, sůl, pepř.

Suroviny na oblohu: bílý jogurt s česnekem, rozinky, arašídy, strouhaný kokos.

Postup přípravy receptu:

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kari, asi minutu opékáme, pak dáme mleté maso a mícháme, až zhnědne. Potom vsypeme očištěnou okru, osmahneme, přidáme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a asi 30 minut dusíme. Podáváme s vařenou rýží a obložíme miskami s česnekovým jogurtem, spařenými rozinkami a arašídy.

Okra na indický způsob

Ingredience
Cibule 2 ks
Česnek 2 stroužek
Zelená chilli paprička 1 ks
Mletý kmín 2 lžička
Koriandr - mletý 2 lžička
Rostlinný olej 2 lžíce
Citrónová šťáva
Okra
lusky ibišku jedlého
350 g
Zázvor
asi 1,5 cm velký kousek

Postup přípravy receptu:

Konce okry odkrojíme a zbytek nakrájíme na asi 1,5 cm dlouhé kousky. Jednu cibuli nasekáme na kousky a spolu s česnekem, zázvorem, chilli papričkou a 6 lžícemi vody rozmixujeme na hladkou pastu. Potom do směsi zamícháme kmín a koriandr. Druhou cibuli nakrájíme na kolečka a na pánvi osmažíme do zlatova. Potom ji vyndáme na talíř.

Na pánev dáme rozmixovanou směs a za stálého míchání smažíme asi 3 minuty. Pak přidáme okru, citrónovou šťávu a 7 lžic vody. Přikryjeme a na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Na talíři posypeme okru kousky smažené cibule.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: