Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Úvod »Sladké a slané pochutiny» Datle čerstvé Iranské


        

Datle čerstvé Iranské

Fresh Excellent Dates

skladem

 

Číslo produktu: 601
Výrobce: NAZ - Iran
Parametr 1: 650g
naše cena:
119 Kč ( Nejsme plátci DPH )
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Datle čerstvé Iranské - 600g

Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou ideálním zdrojem doplnění energie, důležitých minerálů a některých vitamínů.


Datle jsou odedávna používány jako účinný uspávací prostředek – obsahují totiž nadprůměrně vysoké množství aminokyselin tryptofanu, který se v těle přeměňuje na spánkový hormon melatoninu. Lidoví léčitelé v nomádských zemích doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pár sladkých datlí.


Datle jsou ideální svačinkou pro duševně pracující a studenty. Snižují krevní tlak. Vápníku, který obsahují, prospívá kostem a zubům. Pojídání datlí prospívá i naší kůži a vlasům.

Podle výzkumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě datle, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza). Výsledky Aviramova výzkumu mají být v roce 2009/2010 publikovány v americkém vědeckém časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.


V kuchyni se dají použít datle čerstvé i sušené. Suché datle se pojídají přímo nebo slouží k přípravě sladkých moučníků, pečiva a cukroví. Datle chutnají výtečně, když je můžete jíst v čerstvém stavu, ale chutnají i sušené či lisované…

Recepty

Pečené jehněčí s mátovým jogurtem

Ingredience

120 g mandle oloupané, nasucho opražené, nahrubo nasekané

2 lžičky kmín    

1 lžička koriandr            

8ks datle zbavené pecek, pokrájené na kousky       

2 hrst mátové listy nahrubo posekané               

1 hrst petrželka hladkolistá (najemno posekaná)          

3 stroužek česnek najemno nasekaný        

1 lžička mletá paprika   

1 špetka skořice                

Jehněčí maso kýta (vykostěná)

4 ks mrkev nakrájená na špalíčky      

1 lžíce olivový olej      

Na mátový jogurt

1 hrst mátové listy najemno nasekané              

400 g jogurt hustý, přírodní  bulharský

Na mátový bulgur

350 g bulgur

3 hrst mátové listy natrhané  

2 lžíce extra panenský olivový olej        

Postup přípravy receptu:

Troubu předehřejte na 180 °C. Všechno koření krátce prohřejte na suché pánvi, smíchejte s mandlemi, datlemi, kandovanou citronovou kůrou, mátou, petrželkou, česnekem, paprikou a skořicí. Osolte a nechte stranou. Kýtu rozložte a potřete ji připravenou směsí. Poté maso opět stočte a svažte kuchyňským provázkem a nechte zatím stranou. Dno pečicí nádoby poklaďte mrkví, na ni položte maso, pokapejte olejem, osolte a opepřete a pečte za občasného přelévání vypečenou šťávou (pokud se vypeče, podlijte trochou horké vody nebo vývaru) asi hodinu a půl až dvě nebo až maso změkne. Vyndejte z trouby, přikryjte alobalem a nechte stranou na teplém místě asi 10 minut, aby se šťávy uvnitř masa pěkně rozložily.

Jogurt a mátu promíchejte, přidejte citronovou šťávu, osolte a opepřete a nechte vychladit v ledničce.

Bulgur vařte mírným varem asi 5 až 10 minut, zalitý vodou nebo vývarem (řiďte se návodem na obalu). Přebytečnou tekutinu pak. slijte. Promíchejte s mátou, citronovou šťávou a olejem, pokud je třeba, osolte a opepřete. Podávejte s pečeným masem, mrkví a mátovým jogurtem.

Datlové lodičky
Těsto
150 g Polohrubá mouka
120 g  Tuk
30 g   Práškový cukr
2 lžíce Citrónová voda
Náplň
200 g Datle vypeckované
50 g Ořechy mleté
50 g Práškový cukr

1/2 ks Citron šťáva a kůra
2 lžíce Rum

Postup přípravy receptu:

Z přísad vypracujeme těsto a dáme do chladu na půl hodiny odpočinout. Datle umeleme, přidáme ořechy, cukr, šťávu a strouhanou kůru a rum a dobře propracujeme. Těstem naplníme malé formičky ve tvaru lodičky (mohou mít i jiný tvar) tak, že uvnitř necháme prohlubeň, kterou vyplníme datlovou masou. Pečeme 15-20 minut.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: