Úvod »Hotová jídla» Tahini - Tahina
Sezamová pasta Tahini – rostlinný zdroj vápníku a zdraví prospěšných tuků
Ať už jste vegan, který hledá rostlinné potraviny s obsahem vápníku, zdravě se stravující člověk, který upřednostňuje rostlinné tuky bez obsahu cholesterolu, nebo rodič, hledající pro své dítko zdravější variantu sladkostí, bude pro vás sezamová pasta chutným a netradičním vylepšením jídelníčku v mnoha ohledech.
Pasta Tahini, někdy také nazývaná sezamová pasta, se připravuje z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – buď z loupaných a pražených semínek (ta je u nás běžněji) nebo neloupaných (spíše ve východní Indii). Tahini je velmi vhodná na dresinky do salátů nebo na zeleninové dipy. Smíchaná s různým kořením, s česnekem, křenem může sloužit jako vynikající pomazánka. Je tradičním základem známé pomazánky Hummus. Může také sloužit jako náhrada másla.
Rady a tipy:
Ořechy jsou výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin, né každému je ale
chroupání ořechů příjemné, pak je právě sezamová, či jiná oříšková pasta výborným řešením